Djeca nas mogu naučiti ove važne životne i duhovne lekcije

djeca-i-duhovnost-kako-misliti-pozitivno

Istina je da nam djeca mogu pokazati kako živjeti punim plućima jer se često ponašaju poput prosvijetljenih mudraca. Ona još uvijek nisu upoznata s nametnim pravilima i ograničenjima tako da je za sve nas odrasle dobro usmjeriti pažnju na njihov odnos prema okolini. Ovo su neke od  najvažnijih lekcija kojima nas djeca mogu podučiti.

1. Sadašnji trenutak je jedini trenutak koji nam je na raspolaganju

Djeca će većinu stvari koje žele napraviti, napraviti istog trenutka jer nisu upoznata s prošlošću i budućnošću. Kad nešto rade, potpuno su posvećeni sadašnjem trenutku za razliku od odraslih kojima misli često lete s prošlosti na budućnost.

Zamaranje oko prošlosti ne mijenja prošlost. Što je bilo, bilo je. Zabrinutost i negativne pretpostavke oko budućih događaja samo pogoršavaju situaciju. Jedini trenutak koji imamo je sadašnji i zato slijedite primjer djece-prestanite toliko razmišljati i uživajte u sadašnjem trenutku.

2.  Djeca znaju da maštanjem kreiramo realnost

Djeca imaju drugačiju percepciju od odraslih. Njima je sasvim normalno zamišljati snježne dvorce koji se u trenutku pretvore u prostrana mora kojima plove gusarski brodovi. Odrasli često misle da su prerasli tu fazu jer su uvjereni da znaju na koji način svijet funkcionira. Svoju energiju troše na razmišljanje o novim obvezama, stresu, neprijateljima, nedaćama, računima.

Istina je da naša percepcija ovisi o uvjerenjima, emocijama i mislima. Svatko od nas ima drugačiji pogled na svijet, a već svi znamo da ono čemu najviše posvećujemo pažnju prema zakonima fizike polako postaje naša realnost. Stoga provodite više vremena u igri s djecom ako želite svoj um “očistiti” od briga i nervoze. Ona će vam pomoći osloboditi um i shvatiti kako ništa nije nemoguće.

3. Smijte se svaki dan

Djeca imaju predivnu sposobnost da uvijek pronađu nešto što ih zabavlja, nešto što ih nasmijava bez obzira gdje se nalazila. Slijedite njihov primjer jer kako kaže jedan poznati citat: “Uvijek pronađite razlog za smijeh. On možda neće dodati godine vašem životu, ali će sigurno dodati život vašim godinama.”

4. Odbacite očekivanja

Djeca ne očekuju ništa. Umjesto toga, raduju se svakom novom iskustvu kojem pristupaju otvorena uma i srca. Dopuštaju da ih život iznenadi, dopuštaju da ih okolina zadivi. Zanimljivo im je gotovo sve s čime se susretnu dok odrasli stvari uzimaju zdravo za gotovo.

Djeca još uvijek nisu ograničena nametnim stavovima tako da nas najbolje mogu naučiti kako da odbacimo očekivanja od svijeta, nas samih i ostalih ljudi jer ćemo tada zaista moći više uživati u životu i bogatstvu koje nas okružuje.

 

Imate li djecu ili ste možda često u njihovom društvu? Čemu su vas najviše podučila? Voljela bih čuti vaša iskustva stoga slobodno ostavite komentar ispod članka.

 

 

autor članka: Tamara Preprović

 Tamara već duži niz godina proučava duhovnost,istražuje i primijenjuje tehnike pozitivne psihologije i metode samopomoći. Suosnivačica je internetske zajednice i bloga “Kako misliti pozitivno” preko kojeg motivira ljude na pozitivne promjene i poboljšanje kvalitete života općenito. 

Slobodno ostavite komentar

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!