Eliminirajte stres uz ove vježbe disanja

Stres je uistinu svakodnevna pojava. Mnogo toga ovisi o vama i sasvim je normalno da počnete osjećati negativan pritisak. Iako stres uzrokuje niz bolesti, dobra je vijest ta da se njime može upravljati. Kako? Disanjem.

Disanje je izvrsna metoda kojom možete opustiti cijelo tijelo i postići mirnije stanje uma, a još je k tome i besplatna.
Prakticiranje tehnika disanja ne samo da će vam pomoći u reguliranju razine stresa u organizmu već će vam pomoći da lakše uđete u meditativno stanje.
Tehnike disanja koje ćemo objasniti u nastavku ovog članka su veoma jednostavne tako da ih možete brzo zapamtiti. Svaki puta kada ste pod stresom ili se suočavate sa situacijom koja bi vam mogla biti stresna, zaustavite se na tren i dišite na način koji će vam najviše odgovarati. Rezultati bi vas mogli zapanjiti. Postat ćete mnogo smireniji zbog ćega ćete moći razmišljati jasnije i racionalnije dok će vam nivo vitalne energije porasti. Ovo su neke od tehnika disanja koje vam mogu pomoći.

1. Abdominalno disanje

Cilj ove tehnike je da ne dišite prsima već da se usredotočite na svoju dijafragmu ( ovo disanje se još naziva i disanje trbuhom ). Za početak, stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh. Udahnite dovoljno zraka kroz nos, a zatim taj zrak usmjerite prema trbuhu. Izdahnite i potrudite se da vam izdah traje duže nego udah. Pratite kako vam se trbuh sa svakim udahom podiže. Pokušajte da vam se prsa pomiču čim manje. Udahnite i izdahnite na ovaj način otprilike 7 do 10 puta u minuti, i tako 10 minuta.
Pomoću ove tehnike disanja smanjit ćete broj otkucaja srca i razinu tlaka što će opustiti cijelo tijelo i uvesti vas u stanje mira.

2. Opuštajuće disanje “4-7-8”

Ova je tehnika izvrsna ukoliko patite od nesanice jer opušta tijelo i čitavi živčani sustav. Isto tako, možete je koristiti svaki puta kada osjećate unutarnji nemir i napetost.
Udobno se smjetite na fotelju ili krevet. Vrh jezika postavite iznad gornjih zuba. Zatvorite usta i udišite kroz nos dok u sebi odbrojavate 4 sekunde. Zadržite dah otprilike 7 sekundi. Polako izdišite kroz usta 8 sekundi. Tijekom izdisaja proizvedite glasan zvuk kao kad ste zadihani.

3. Udah mira

Ako možete ostati usredotočeni na disanje duže vrijeme, ova je tehnika idealna za vas. Ona ne uključuje nikakvo brojanje već samo mirno promatranje.
Udobno se smjestite, zatvorite oči i promatrajte način na koji trenutno dišete, bez ikakvog prosuđivanja. Nakon što ste neko vrijeme mirno promatrali način na koji dišete, pažnju usmjerite na točku gdje se udah pretvara u izdah. Zatim promatrajte kako se izdah mijenja u udah. Ako ustanovite da vam je pažnja tijekom izvođenja ove vježbe odlutala, ništa zato! Mirno se ponovno usredotočite na točku disanja gdje se udah pretvara u izdah i obrnuto. Što duže koristite ovu tehniku disanja, to ćete češće osjećati unutarnji mir.

Slobodno ostavite komentar

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!