Ideje za osobni razvoj tijekom izolacije

kako-biti-produktivan-u-izolaciji-kako-misliti-pozitivno

Bez sumnje, živimo u izuzetno izazovnom dobu. Društveno distanciranje je nešto na što ćemo se polako naviknuti no koliko god bilo teško, činjenica je da smo u ovome svi zajedno.

Mnogi od nas prvi puta shvaćaju kako je biti u potpunosti sam. Iako imamo razvijenu modernu tehnologiju, moramo priznati da nam fizička odvojenost dosta teško pada.

No, nije sve tako sivo kada sagledamo situaciju iz druge perspektive.

Izolacija nam pomaže da napokon napravimo ono što smo dugo odgađali, što zbog nedostataka vremena, što zbog ostalih izgovora.

Izolacija nam može pomoći da napokon postanemo produktivniji postavljanjem novih ciljeva te da osobni razvoj podignemo na viši nivo jer napokon imamo ono što smo govorili da nam uvijek nedostaje, a to je vrijeme.

Ne znam jeste li znali, no jedni od najvećih umova svih vremena procvjetali su upravo u izolaciji. 

Jedan od njih je Isaac Newton.

Naime, tijekom izolacije odlučio se posvetiti odgovorima na pitanja koja su mu zaokupljala um duže vrijeme. Tako je za vrijeme kuge u Londonu odlučio prošetati livadom kada mu je odjednom pala jabuka na glavu. Ostalo je povijest.

Znanstvenici tvrde da je i Shakespeare napisao neka od svojih najvećih dijela tijekom perioda izolacije kada su kazališta diljem Engleske bila zatvorena. Kralj Lear i Macbeth napisani su u tom periodu, a oni spadaju u jedna od najbriljantnijih djela napisana na engleskome.

Nikako ne tvrdim da jedino u doba pandemija možemo postati izuzetno kreativni. Isto tako, ove primjere nisam navela kako bi vam tvrdila da morate postati apsolutni genij već samo kako bi vas motivirala na pozitivne promjene za koje možete iskoristiti ovo razdoblje.

A tko zna, možda i vi dođete do revolucionarnih rješenja. Sve je moguće.

U nastavku slijede ideje odnosno izazovi od 30 dana koji će vam pomoći okrenuti situaciju u svoju korist. I da, ovog puta nisu tema izazova fitness ili tjelovježba, postoji mnogo web stranica i online kanala na kojima možete pronaći sportski sadržaj.

Počnite pisati knjigu

Ne treba se raditi o nekoj teškoj filozofskoj temi već pažnju usmjerite na kratke priče ili hobi, što god vas zanima.

Super je stvar da ćete za 30 dana imati vlastitu novelu. Hoće li biti najbolja na svijetu? Možda ne, a možda i promijeni nečiji život.

No, ono što sigurno znam je da ćete biti izuzetno ponosni na sebe i to je predivan osjećaj koji će vas navesti da budete još produktivniji.

Meditirajte svaki dan po 10 minuta narednih mjesec dana

Neću sada nabrajati sve benefite meditacije, već samo da ćete se nakon meditacije osjećati opuštenije, svježije, pozitivnijeg pogleda na svijet, jasnije te vam možda na um padne i neka nova ideja.

Zaista, benefiti meditacije su bezbrojni, a sada napokon imate vremena prepustiti im se.

Pokažite koliko cijenite svoje prijatelje i obitelj

Svaki dan narednih 30 dana pošaljite jednoj osobi SMS ili email u kojem ćete navesti koje osobine najviše cijenite kod njih.

Isto tako, obavijestite ih da i oni narednih 30 dana šalju dragim osobama poruke ljubaznosti i zahvalnosti. Zamislite koliko ćete ljudi usrećiti narednih mjesec dana.

Čitajte barem pola sata narednih mjesec dana

Slušajte audioknjige-svaki dan barem jedno poglavlje

Napišite kratak blog članak svaki dan o temi koja vas zanima ili  kreirajte objave na FB ili Instagramu o temi koja vam se sviđa

Poboljšajte vještine pomoću online edukacije

Sada kada je internet prepun zanimljivih online edukacija, vrijeme je da napokon upišete tečaj neke nove vještine. Većina je onlina edukacija organizirana tako da vam oduzima čim manje vremena jer su lekcije podijeljene u više kategorija. Osim što ćete na ovaj način poboljšati i svoju poziciju na tržištu rada, možda dobijete i ideju za vlastiti posao.

Svaki dan nakon buđenja dovršite sljedeću rečenicu: „Volim sebe jer____________.“

Narednih mjesec dana pokušajte se ne žaliti

Primijetite li da kukate zbog nečeg, nasmijte se sami sebi i zahvalite si što ste to na vrijeme primijetili. Lagano preusmjerite misli na nešto pozitivno. Nikako nemojte biti strogi prema sebi.

Nakon što odradite mjesec dana ovaj izazov, pozitivne promjene bi vas mogle itekako iznenaditi. Ovo je vrlo moćna vježba za mijenjanje starih navika koje vam više ne služe.

Ovo su samo neke od različitih ideja pomoću kojih možete napredovati u ovo izazovno vrijeme. Slobodno mi pišite koje ćete od njih prakticirati.

Isto tako, imate li neku svoju ideju koju biste željeli dodati ovom popisu, svakako mi pišite u komentare. Veselim se čuti vaše mišljenje.

S ljubavlju,

Tamara

Slobodno ostavite komentar

komentara

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!