Kako meditirati – važni savjeti za početnike

Meditirajte jer ne možete sve odgovore pronaći na Google-u.”

Možda ste već upoznati s dobrobitima meditacije i o tome kako vam može promijeniti život i pogled na svijet, razviti unutarnji potencijal te vam pomoći u opuštanju.

Više o meditaciji možete pročitati u našem članku na linku: Zašto je treniranje uma važno koliko i treniranje tijela?

A sada nešto više o osnovnim koracima ukoliko ste jedni od onih koje zanima kako meditirati kod kuće, ali ne znaju odakle početi. U nastavku slijede tri osnovne tehnike meditiranja:

1. Pronađite mirno i ugodno mjesto gdje ste sigurni da vas nitko neće uznemiravati barem 10-15 minuta. Možete sjesti na pod prekriženih nogu (ako ne možete izvesti lotus položaj, ne brinite) uz potporu jastuka ili na neku udobnu stolicu, a noge spustiti na pod. Najvažnije je da niste pogrbljeni pa ako imate problema s kralježnicom, preporučamo da istražite neke druge meditacijske položaje.

2. Opustite se i zatvorite oči. Udišite duboko i izdišite sporo, udišite kroz nos, a izdišite kroz usta. Možda ćete osjetiti da vam je na početku udah plitak, ali to je normalno ako do sada niste prakticirali svjesno disanje i meditaciju. Postupno će on postajati sve dublji, a pluća ispunjenija zrakom. Važno je da ne forsirate disanje jer ono mora biti u potpunosti opušteno i prirodno. Uzmite si koliko god vam je vremena potrebno da vam disanje postane sporo i duboko.

3. Postanite svjesni svog disanja, postanite svjesni svakog udaha kroz nos i izdaha kroz usta. Primjetit ćete da svakim udahom postajete sve opušteniji i opušteniji. Nastavite se fokusirati na disanje koliko god dugo želite, a ako vam pažnja odluta, ne brinite jer je to normalno ako ste početnik. Samo je ponovno nježno usmjerite na disanje i budite blagi prema sebi. Učite novu vještinu, a kako ćete sve više i više meditirati, primjetit ćete da ste povećali nivo koncentracije i usmjeravanja pažnje.

4. Završite sa meditacijom. Kad ste spremni, otvorite oči i ustanite. Možete nakratko istegnuti mišiće. I to je to! Bravo, upravo ste meditirali!

 

Ako želite poslušati VOĐENU MEDITACIJU ZA PRIVLAČENJE OBILJA, kliknite  OVDJE

 

Meditirate li? Koliko često i na koje vam je načine meditacija pomogla? Slobodno podijelite vaše komentare ispod članka, zanima nas Vaše mišljenje.

 

Slobodno ostavite komentar

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!