Kako se riješiti blagdanskog stresa

 

Blagdani su veselo doba godine kada imamo priliku provesti kvalitetno vrijeme s obitelji, prijateljima, uzeti slobodne dane ili možda otići na neko putovanje. Iako blagdansko doba može biti radosno i zabavno, u većini slučajeva je zapravo stresno. Toliko toga moramo obaviti, planirati, urediti, prisustvovati raznim proslavama i događajima i to nas često može iscrpiti do te mjere da se osjećamo depresivno.
Srećom,  postoje načini na koje si možemo pomoći kako bismo uživali u ovom, kako mnogi kažu, najljepšem dobu godine:

 

POJEDNOSTAVITE SI STVARI

Blagdansko razdoblje može biti itekako stresno ako je većina koje morate obaviti prepuštena vama. Zbog toga si nemojte zadati prevelika očekivanja jer ne trebate sve obaviti na savršen način. U redu je zatražiti pomoć i podijeliti zadatke s ostalim članovima obitelji. Slobodno recite “ne” ako vam se čini da nešto ne stignete obaviti sami i potražite pomoć. Ipak ste ljudsko biće, a ne robot.

 

PRAVILO 30 MINUTA

Naravno da želite da vam kuća ili stan izgledaju besprijekorno kada dođu gosti na ručak ili večeru, ali to ne znači da se morate izložiti nervozi i tjeskobi. Zbog toga stručnjaci za organiziranje događaja preporučuju ovo pravilo: “Prekrižite sve na popisu kućanskih poslova za čije Vam je obavljanje potrebno više od pola sata. Cilj je urediti kuću, ali ne trebate je pretvoriti u izložbeni prostor.”

To će Vam skratiti muke.

 

ODREDITE BUDGET

Ah taj budget! Čak iako ste uvijek bili disciplinirani i planirali potrošnju za svaki naredni mjesec, tijekom blagdana lako možete iskočiti iz tračnica jer nas trgovine svakodnevno privlače svojim izlozima, televizija i internet reklamama i tako dalje. Kako vam proračun ne bi presušio, dobro je postaviti si podsjetnik ili alarm kada idete u božićnu kupnju, a koji će vas podsjećati da ste si zadali okvire.

 

ODVOJITE NEKO VRIJEME ZA SEBE

To je još jedan od super načina koji vam pomaže smanjiti stres. Sa svime što se događa i što vas sve čeka, veoma je bitno odrediti si vrijeme tijekom dana koje ćete posvetiti samo sebi. To može biti i 10-15 minuta. Čak vam i tako kratak period pomaže uzeti predah, razbistriti glavu i učiniti veliku razliku u tome kako se osjećate.
Možete otići u šetnju, meditirati, slušati opuštajuću glazbu, trčati odnosno što god vam padne na um i u čemu najviše uživate.
Takve vam aktivnosti pomažu da zadržite zdrav razum u moru obiteljskih i drugih obaveza.

 

NE MORATE SE SLAGATI SA SVIMA

Tijekom blagdana češće smo i duže u širem obiteljskom krugu što ponekad zna izazvati nervozu i stres. Svi mi imamo različite osobnosti i zbog toga se ponekad ne slažemo s drugima.
Ako je netko u vašoj obitelji onaj koji uvijek voli kritizirati bez opravdanog razloga i ako mu dopustite da vas iznervira svakom svojom primjedbom, bit ćete itekako tjeskobni i nervozni. Prepoznajte razlike između vas i te osobe, prihvatite je takvu kakva jest. To je lakše reći nego napraviti, ali malo vježbe čini čuda. Umjesto da reagirate iste sekunde, udahnite nekoliko puta i fokusirajte se na ono na čemu ste zahvalni. To će vam pomoći da shvatite kako nitko i ništa nije vrijedno da nam oduzme unutarnji mir.

 

USREĆITE NEKOG

Dobra djela izazivaju unutarnji osjećaj sreće i postignuća. Ne morate osnovati zakladu ili fond, dovoljno je već pokloniti nekome osmijeh. Istina je da kada usrećujemo druge, usrećujemo i sebe.
Nešto više o tome pročitajte u ovom članku na linku: http://kakomislitipozitivno.info/jedan-od-najboljih-osjecaja-na-svijetu-je-znati-da-ste-nekog-usrecili/

Nadamo se da će vam ovi načini pomoći umanjiti blagdanski stres i znajte da, iako je lijepo kupovati poklone, činjenica je da ljudi ne pamte duže vrijeme što smo im darovali i što smo im rekli, ali zato uvijek pamte kako su se zbog nas osjećali.

Želimo Vam sretne blagdane.

Slobodno pomognite drugima i ostavite komentare ispod ovog članka u kojima ćete navesti na koje se načine vi nosite s blagdanskim stresom.

Slobodno ostavite komentar

komentara

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!