Kako vjerovati sebi i u sebe?

kako-vjerovati-sebi-i-u-sebe

Samopouzdanje je bitno za uspjeh na svim životnim područjima. Zapravo, važnije je od talenta, inteligencija, truda, okruženja i drugih faktora. Samopouzdani ljudi imaju bolje odnose, sretniji su, motiviraniji, ali i zdraviji. U ovom ću članku objasniti kako vjerovati sebi i u sebe.

Što utječe na naše samopouzdanje? Zapravo, mnogi čimbenici kao što su okruženje u kojem živimo, obitelj, djetinjstvo, roditelji, skrbnici, naša uvjerenja, mediji, iskustva iz prošlosti, neuspjesi koje smo doživjeli. Svi smo mi doživjeli razočaranja u životu. Nepravda i zlostavljanje, nažalost, postoje u mnogim zajednicama i u životima brojnih ljudi.

Što je zapravo samopouzdanje?
Jednostavno objašnjeno, to je povjerenje u vlastite kvalitete, sposobnosti, prosudbu, uvjerenje da se možemo nositi sa svakodnevnim izazovima.

Možemo li naučiti kako vjerovati sebi i u sebe nakon svih tih nemilih iskustva koje smo doživjeli?

Odgovor je potvrdan! Možemo! Znanstvenici su otkrili kako manjak samopouzdanja nije izravno povezan s nedostatkom vještina, inteligencija i talenta. Manjak samopouzdanja povezan je s našom percepcijom onog što nam se dogodilo, a samim time i onim što nam se trenutno događa.

Stoga, postoje načini koji nam mogu ojačati vjeru u sebe. Oni iziskuju nešto vremena i truda, ali su benefiti neprocjenjivi.

Kako vjerovati sebi i u sebe? Pogledajmo!

 

Prihvatite situaciju u kojoj se trenutno nalazite

To ne znači da ne bismo trebali poduzimati korake za njeno poboljšanje. Važno je prihvatiti gdje smo umjesto da se odupiremo situaciji ili je činimo još gorom. Često se događa da nas ne uzrujava sama situacija već naše misli o njoj.

Ako smo prije pogriješili u nečemu, žaljenje nas neće odvesti tamo gdje želimo biti. Umjesto toga, prihvatimo situaciju umjesto da joj se odupiremo i poboljšamo ono što možemo. Prihvatimo da postoje stvari koje ne možemo kontrolirati u životu, ali postoje i one koje možemo.

 

Napravite listu svojih kvaliteta i dosadašnjih uspjeha

Često fokusiramo samo na ono što ne volimo kod sebe. Nabrajamo neuspjehe i mane što nas dovodi do toga da se odjednom nađemo u krugu negativnosti i lošeg mišljenja o sebi.
Takva je navika zajednička mnogima i rezultira neproduktivnošću. Ne bi li bilo pametnije za nas i naše bližnje da počnemo nabrajati kvalitete u postignuća?

Uvjeravam vas, imate više dobrih nego loših strana. Zato je dobro napraviti listu svih vaših kvaliteta i postignuća. Zapravo, svaki dan na listu dodajte jedno postignuće i jednu kvalitetu koju posjedujete. Ako ne znate koje su vaše kvalitete, obitelj i prijatelji rado će vam pomoći u da se prisjetite.

 

 

Kako vjerovati sebi i u sebe? Prestanite se uspoređivati s drugima

Svatko do nas jedinstvena je i drugačija osoba. Zbog toga je uspoređivanje s drugima besmisleno. Ono samo stvara neki umjetan osjećaj koji nam govori da li smo inferiorniji ili superiorniji. Uspoređivanje s drugima samo donosi frustraciju. Pa što ako netko ima bolji auto, stan, izgled ili veći bankovni račun? Svi imaju drugačiji životni put. Umjesto toga, obratimo pažnju na ono što nas usrećuje i slijedimo vlastiti životni put.

 

Stišajte vlastitog negativnog kritičara

Svi mi vodimo male privatne razgovore u svoim glavama. Oni mogu biti odskočna daska za naše sampouzdanje. ili velika prepreka. više o tome pročitajte ovdje Kako stišati vlastitog negativnog kritičara.

 

Pokušajte biti svjesni sadašnjeg trenutka

Zašto je toliko važno da smo svjesni sadašnjeg trenutka? Zato što svaki puta kada osjećamo žaljenje, tugu, ljutnju, bijes prisjećamo se nečeg što se dogodilo u prošlosti. Isto tako, kad osjećamo nemir i zabrinuti smo, razmišljamo o mogućim budućim neželjenim scenarijima.

Prava snaga leži u sadašnjem trenutku jer nam on omogućuje da se fokusiramo na naše snage i kvalitete. Prošlost i greške iz prošlosti neka ostanu tamo gdje im je mjesto-u prošlosti.

Kad živimo ili barem pokušavamo živjeti u sadašnjem trenutku, otpuštamo tjeskobu i lakše nam je biti svjestan sposobnosti i kvaliteta koje već posjedujemo.

 

Počnite voljeti sebe

Ljubav prema sebi rezultira boljim ophođenjem prema sebi, a samim time i okolini. Jedinstvena ste osoba vrijedna ljubavi.Želite li početi sojećati ljubav prema seb, slobodno kliknite OVDJE

 

 

Ne žalite se

Žaljenje je pravi ubojica samopouzdanja. Kad se stalno žalimo, tražimo krivnju i ističe sve ono što nije dobro. Svi poznajemo osobe koje se neprestano žale. Zbog toga nam nije ugodno u njihovom društvu.

Stoga, kada počnemo umjesto lošeg sve više isticati ono što je dobro, mijenja se i naš način razmišljanja. Takav konstruktivniji i optimističniji način ophođenja prema životu pomaže nam da sagradimo samopouzdanje.

 

Usredotočite se na rješenja, a ne na probleme

Osobe niskog samopouzdanja uvijek teže u situacijama pronaći ono što može poći po zlu umjesto da se fokusiraju na rješenje problema.

Ako se pitate kako vjerovati sebi i u sebe,  sljedeći puta kad ste prestrašeni zbog nekog izazova, zapišite na papir moguća rješenja. Upravo ćete tako pomoći svom umu da skrene fokus s mogućih problema na moguća rješenja.

Naći ćete ih, uvjerena sam!

 

Sjetite se strahova koje ste prevladali

Svi imamo sposobnost prevladavanja straha. Kad imamo manjak samopouzdanja, strah nas često blokira jer mislimo da nismo dovoljno dobri ili vrijedni.

Sljedeći puta kada se osjećate prestrašeno, sjetite se nečega što ste morali učiniti iako vas je bilo strah, no svejedno ste bili uspješni u tome. Nije li to divan osjećaj?

Možda ste imali strah od vode, no uspješno ste proplivali. Ili vas je strah od javnog govora kojeg ste morali održati paralizirao danima, ali ipak ste uspješno održali predavanje.

Zapišite kako ste se tada osjećali. To će vam pomoći prevladati nove strahove. I sjetite se da većina stvari kojih se bojimo ili oko kojih brinemo, neće se uopće dogoditi.

 

Poboljšajte svoje vještine

Ovo je jedna od mojih najdražih tehnika za povećanje samopouzdanja. Učenje i obrazovanje ne prestaju kada završimo formalno obrazovanje. Neprestano učenje pomaže nam izbrusiti vještine zbog kojih postajemo kompetentniji. A to itekako djeluje pozitivno na samopouzdanje.

Dakle, želite li biti kuhar, krenite na neki tečaj kulinarstva. Želite li pisati blog, Internet je prepun edukativnog sadržaja i online kurseva koji vam mogu u tome pomoći.

Poboljšajte barem malo svaki dan svoj vještine i uskoro ćete biti stručnjak za područje koje vas zanima. Važno je samo da nastavite učiti. Ne zbog drugih, nego zbog sebe.

Znate onu staru izreku koja kaže kako umiremo onda kada prestanemo učiti? Ja bih još dodala i da naše samopouzdanje umire onda kada prestajemo učiti.

 

Završna misao

Kako vjerovati sebi i u sebe? Važno je prvo poduzeti male korake koji pak vode do manjih, ali značajnih promjena. Ne trebate odmah koristiti sve ove načine. Odaberite 2-3 koja vam se najviše sviđaju i radite na njima barem mjesec dana. Neki će vam ležati više, neki manje, ali sve je to dio procesa. I ne zaboravite na izražavanje zahvalnosti kao i na slavlje novih uspjeha i postignuća.

 

Slobodno komentirajte za koje ste se načine odlučili. Kako ste vi izgradili vjeru u sebe? Veselim se vašim komentarima jer pomažu i meni pošto. Volim učiti od vas.

 

Autorica članka : Tamara Preprović

Tamara već duži niz godina proučava duhovnost, osobni razvoj, istražuje i primjenjuje na sebi tehnike pozitivne psihologije i metode samopomoći. Suosnivačica je internetske zajednice i bloga “Kako misliti pozitivno” preko kojeg motivira ljude na pozitivne promjene i poboljšanje kvalitete života općenito. 

 

 

Slobodno ostavite komentar

komentara

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!