Kako zaboraviti prošlost i krenuti dalje

kako zaboraviti prošlost i krenuti dalje

Prošlost je ništa drugo nego samo prošlost. Drugim riječima, prošlost bi trebala ostati tamo gdje joj je i mjesto-u prošlosti. 

Svi smo mi prošli kroz situacije ili učinili neke stvari u prošlosti na koje nismo ponosni, no to je dio života. Naučile su nas važne lekcije i to je najvažnije. Zbog njih smo danas pametniji i mudriji.

Ipak, mnogi od nas još uvijek ne znaju kako zaboraviti prošlost i krenuti dalje. Ostali su zarobljeni u trenucima koji im se ne sviđaju što pak ima posljedice na njihovu sadašnjost i budućnost. Najvažnije je da shvate kako prošlost nema nikakvu moć nad sadašnjim trenutkom, osim one koje joj sami pridaju.

 

Pogledaj prošlosti u oči. Nemoj se kriti od nje, jer ne može ti ništa ako je ne ponavljaš. (nepoznati autor)

 

Ako se želite osloboditi okova prošlosti koji vas priječe da krenete dalje sa životom, u nastavku slijede kreativni načini na koje to možete učiniti, koji su mi osobno mnogo pomogli.

 

1. Oprostite si greške iz prošlosti.

Zadržavanje krivnje i osjećaja mržnje u vlastitom biću je ništa drugo nego otrov koji nas ubija mentalno i emotivno.

Kad shvatite da ste u prošlosti radili najbolje što ste mogli s razinom svijesti na kojoj ste tada bili, opraštanje postaje prirodan proces.

Oproštaj sigurno ne mijenja prošlost, ali pruža priliku u budućnosti.

Zato si oprostite jer ste naučili lekcije i krenite dalje.

A kako oprostiti onima koji su vas povrijedili?  Pročitajte: Zašto bismo trebali oprostiti i onima koji to možda ne zaslužuju?

 

2. Promijenite način na koji ste do sada razmišljali.

Znam, možda je to mnogo lakše reći nego učiniti, ali ipak je moguće.

Ako stalno po glavi vrtite misli o tome kako ste u prošlosti pogriješili, kako ste izgubili nekoga ili nešto, kako su vas povrijedili ili kako ste nekome slomili srce, vaš život neće ići u zadovoljavajućem smjeru.

Znate već i sami da tamo gdje usmjeravate pažnju, usmjeravate i svoje emocije. Zato počnite razmišljati na konstruktivniji način.

Na primjer, svaki puta kada shvatite da ste zapeli razmišljajući o nečemu iz prošlosti što vam se ne sviđa, duboko udahnite i počnite se preusmjeravati na konstruktivnije misli poput: „Ok, pametna sam i znam da je moja prošlost samo prošlost. Sada se krećem prema budućnosti koja je predivna i neću dopustiti prošlosti da me sputa jer već imam sve što mi treba za sreću i uspjeh.“

Pogotovo je važno započeti dan s takvim mislima. Tada vam vaša prošlost više neće stajati na putu.

 

3. Ako ne znate kako zaboraviti prošlost i krenuti dalje, dobro je postaviti si novi cilj u životu.

Postavljanje ciljeva veoma je važno jer nam pomaže odrediti smjer kretanja. Tako pažnju više ne posvećujemo negativnim stvarima iz prošlosti već smo fokusirani na postignuća i sreću koju zaslužujemo.

Zbog toga, postavite si ciljeve poput pronalaska novog posla, novog partnera/partnerice, novog doma ili što vam već osobno odgovara.

To će vas motivirati da krenete dalje.

 

Zaključak

Ako stvarno želimo krenuti dalje i spremni smo za nove pobjede, moramo teret prošlosti ostaviti iza sebe.

Moramo se osloboditi žaljenja, neuspjeha, krivnje, mržnje, srama i svega ostalog što nas sputava.

Najlakši način na koji to možemo učiniti je da shvatimo kako smo u prošlosti radili najbolje što smo mogli sa stupnjem svijesti na kojem smo tada bili (što nije opravdanje da u budućnosti svjesno radimo na tuđu ili vlastitu štetu).

Znajte da vas je prošlost obogatila znanjem i mudrošću. Čvrsto odlučite da vas od danas više neće proganjati duhovi prošlosti. Ono što se dogodilo u prošlosti samo je poglavlje u vašem životu. Zato nemojte zatvoriti knjigu, samo okrenite stranicu.

 

 

autor članka: Tamara Preprović

 Tamara već duži niz godina proučava duhovnost,istražuje i primijenjuje tehnike pozitivne psihologije i metode samopomoći. Suosnivačica je internetske zajednice i bloga “Kako misliti pozitivno” preko kojeg motivira ljude na pozitivne promjene i poboljšanje kvalitete života općenito. 

 

 

Slobodno ostavite komentar

komentara

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!