Povećajte sposobnost koncentriranja i zadržavanja fokusa uz ove vježbe

Imate li problema s usredotočenošću? Odluta li vam često pažnja s jedne stvari na drugu u moru obaveza s kojima se svakodnevno susrećete? Osjećate li se nezadovoljno jer imate hrpu napola dovršenih poslova po kući, na poslu i životu općenito?

Ako ste se pronašli u ovom scenariju, preporučamo vam poraditi na povećanju koncentracije jer ako je vašu pažnju lako omesti, teško da možete raditi učinkovito i onako kako biste željeli.

Sposobnost koncentriranja ne samo da vam pomaže u efektivnom obavljanju zadataka već ima i mnoge druge prednosti poput poboljšanja kratkoročnog i dugoročnog pamćenja, bržeg odlučivanja, pruža vam osjećaj unutarnje snage, povećava snagu volje, pomaže vam da pomnije odaberete vlastite misli, a samim time i da se usredotočite na ono što je zaista važno u vašem životu umjesto da vrijeme i energiju trošite na ono od čega nemate koristi.
Baš poput tjelovježbe kojom jačate mišiće i održavate svoje tijelo u kondiciji kako bi bilo zdravo i pokretno, i vaš um je poput jedne vrste mišića kojem je potrebno redovno posvećivanje pažnje kako bi imao snažan fokus i jaku koncentraciju.
Jedna od najstarijih i najučinkovitijih vježba za poboljašanje koncentracije je svakako meditacija.(link—-

Osim meditacije, postoji još mnogo raznih vježba. U nastavku slijede neke od najzanimljivijih s kojima možete odmah početi. Odaberite one koje vam se najviše sviđaju i odgovaraju.

Plamen svijeće
Ovo je vjerojatno najpoznatija i najizvođenija vježba za povećanje koncentracije koju zagovaraju mnogi duhovno osvješteni ljudi i stručnjaci s područja pshiologije. Zapalite svijeću (bez obzira koje veličine i boje) i stavite je na stol ili bilo koju ravnu površinu. Sjednite ispred zapaljene svijeće i koncentrirajte se samo na njezin plamen u periodu od 5-10 minuta. Vježba je veoma učinkovita i može znatno poboljšati vašu koncentraciju.
Ako vam pažnja tijekom izvođenja ove vježbe odluta, budite blagi sa sobom i je usmjerite natrag na plamen svijeće. Zapamtite kako vježbate novu mentalnu vještinu i normalno je da vam fokus često odluta.

Zapišite misli koje vam prouzrokuju brigu
Napokon ste odlučili obaviti neki zadatak i trudite se posvetiti mu pažnju, ali vaš um iste sekunde preplave misli poput: “Tko će mi pokupiti djecu sutra poslije škole?”, “Kakvo ću predavanje pripremiti za važan sastanak drugi tjedan?”, “Hoću li se sjetiti pokupiti važne papire iz svog ureda?”, “Što ako zaboravim ponijeti osobne dokumente na ispit?”, i tako dalje. Poznato?
Kako bi se riješili misli koje vam trenutno zadaju brigu, zapišite ih na komad papira. To će vam pomoći da se kasnije prisjetite važnih obaveza, dok se trenutno možete posvetiti obavljanju onog što ste započeli.

Izgovarajte riječi unatrag
Ovo je također jedan od zabavnih i vrlo učinkovitih načina na koji možete povećati koncentraciju.

Pročitajte neku kratku priču
Ovo je izvrsna vježba za povećanje koncentracije, ali i način na koji možete provjeriti koliko ste zapravo koncentrirani. Pročitajte neku kratku priču te zapišite ili usmeno izrazite u dvije do tri rečenice sažetak pročitanog odnosno što ste shvatili iz priče. Ako ne možete ukratko opisati ono što ste pročitali, znači da vam je koncentracija područje kojem biste trebali posvetiti pažnju i poraditi na njenom jačanju.

Brojite od 100 do 1
Možda vam se čini nezanimljivo i prejednostavno, ali ova tehnika zaista od vas traži pažnju i koncentraciju. Sjetite je se pogotovo kada čekate negdje u redu. Tako ćete učinkovito iskoristiti vrijeme koje ste možda nekada trošili na dosađivanje i razmišljanje o nebitnim stvarima 🙂

Slobodno podijelite s nama u komentarima ispod teksta neke od načina na koje vježbate koncentraciju.

Slobodno ostavite komentar

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!