POZITIVAN STAV PREMA ŽIVOTU: Kako neuspjeh pretvoriti u uspjeh?

pozitivan-stav-prema-životu-kako-misliti-pozitivno01-min

Koliko se god trudili izbjeći prepreke u životu, one se jednostavno događaju. A kako u tim trenucima neuspjeh pretvoriti u uspjeh i zadržati pozitivan stav prema životu?

Neuspjeh je sastavni dio života. Čak i oni koji su doživjeli nevjerojatne uspjehe, moraju priznati da im nije sve uvijek išlo glatko.

Nemojmo se zavaravati. Neuspjeh u nama izaziva bol. Nekad veću, nekad manju, a ponekad ostavlja toliko duboke ožiljke da imamo osjećaj kako se nikada nećemo oporaviti.

Ipak, nije sve tako crno ako odlučimo promijeniti perspektivu i učvrstiti pozitivan stav prema životu. Naime, neuspjeh može biti vrlo poticajan. On je način na koji priroda stvara nove mogućnosti u našim životima premda često zbog boli ne možemo vidjeti razloge zbog kojih smo ga doživjeli.

Neuspjeh nam pomaže da se razvijemo, sazrijemo, shvatimo dublje značenje života, što želimo i što ne želimo u životu. Pomaže nam da napredujemo u osobnom razvoju, postanemo bolji te proširimo perspektivu. Istina je da bez neuspjeha ne bismo mogli iskusiti niti cijeniti uspjeh.

Bez obzira da li ste doživjeli neuspjeh na poslu, u odnosimo, na ljubavnom planu, financijama, karijeri, ovi vam jednostavni načini pretvaranja neuspjeha u uspjeh mogu pomoći izgraditi i ojačati pozitivan stav prema životu.

 

1. Pokušajte shvatiti razloge zbog kojih niste uspjeli

Ako nemate dovoljno jak razlog zbog kojeg biste trebali uspjeti, neuspjeh će se činiti poput nuklearne katastrofe. No, kada je razlog dovoljno jak, možete prevladati poteškoće na putu do ostvarenja. Zato preispitajte sami sebe kada doživite neuspjeh:”Zelim li još uvijek to u svom životu?“ Ako je odgovor potvrdan, ne odustajte.

 

2. Učite iz neuspjeha želite li ojačati pozitivan stav prema životu

pozitivan-stav-prema-životu-kako-misliti-pozitivno

Neuspjeh je bolji učitelj od uspjeha jer nam pokazuje što moramo poboljšati. Ako vam je recimo propao neki posao, umjesto da okrivljujete sebe i druge, pokušajte ispitati i shvatiti pogreške. Zapišite i zapamtite sve što sljedeći puta možete učiniti bolje. To će vas motivirati na poboljšanje vještina i znanja. Kako kaže stara izreka: „Ne uspijevamo jedino kada ne naučimo baš ništa iz iskustva.“

 

POVEZANO: Kako vjerovati sebi i u sebe?

 

3. Ključ je u upornosti i dosljednosti

Kad god nešto ne uspije, važno je podići se i krenuti dalje. Snaga ne dolazi od onog što možete napraviti već od onog za što ste u prošlosti mislili da vam je nemoguće postići. Najbolja stvar koju čovjek može napraviti je da pokuša ponovo sve dok se nađe tamo gdje želi biti (ili nešto bolje). Rijetko kome su se ciljevi ostvarili iz prve. Zato je važno znati da uspjeh postižu oni koji se trude i ne odustaju.

 

POVEZANO: Težak period u životu vas trenutno iscrpljuje? Neka vam ove mudre misli pomognu

 

4. Uzmite pauzu

Neuspjeh vas itekako iscrpiti. Zbog toga je važno uzeti pauzu i odmoriti se. Ne znam kako vama, ali nekima je potreban odmor na moru ili planinama dok se drugi mogu opustiti i uz filmove i serije. Što god vam odgovara, učinite to. Odmor i osvježenje su jedini lijek za iscrpljenost i napetost. Kada se odmorite, imat ćete novu pozitivnu perspektivu koja može iznjedriti i novi, poboljšani plan djelovanja.

 

POVEZANO: Vođena meditacija za opuštanje-šetnja spokojnom dolinom

 

5. Ne gubite nadu i samopouzdanje

pozitivan-stav-prema-životu-kako-misliti-pozitivno-info02

Neuspjeh vas može poljuljati na mnogo razina, uključujući i samopouzdanje. To je sasvim normalno. No, podsjetite se da uvijek imate snage podići se i krenuti dalje, koliko god se činilo teško. Nema osobe koje se nije susrela s neuspjehom i padom. Ojačano samopouzdanje nakon pada jedan je od najvećih blagoslova koje možete imati. Netko je jednom pametno rekao: „Ne postoji pad za osobu koja nije izgubila hrabrost, karakter, samopouzdanje, samopoštovanje. Ta je osoba još uvijek Kralj.“

 

Završna misao

Ponekad je neuspjeh rezultat starog načina razmišljanja kojeg je potrebno zamijeniti s novim, konstruktivnijim načinom. Zato se oslonite da nekoga u koga imate povjerenje i tko će vam biti podrška kako bi vam pomogao uputiti vas na pravi put, možda vam i pomoći napraviti novi plan djelovanja. Ipak, neuspjeh je zasigurno jedan od najboljih načina na koji možemo rasti i razvijati se, otpustiti prošlost i napraviti mjesta za nove i konstruktivne načine razmišljanja. Jedno je također sigurno- neuspjeh nije kraj, neuspjeh je samo početak nečeg boljeg. S takvim ćete načinom razmišljanja zasigurno ojačati pozitivan stav prema životu.

 

Autorica članka: Tamara Preprović

Tamara već duži niz godina proučava duhovnost, osobni razoj, istražuje i primijenjuje na sebi tehnike pozitivne psihologije i metode samopomoći. Suosnivačica je internetske zajednice i bloga “Kako misliti pozitivno” preko kojeg motivira ljude na pozitivne promjene i poboljšanje kvalitete života općenito. 

 

Koji biste savjet još dodali? Slobodno komentirajte jer tako pomažete i drugima.

 

Slobodno ostavite komentar

komentara

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!