Snaga zahvalnosti

Zahvalnost je osjećaj blagoslova pomoću kojeg izražavamo sve što volimo u svom životu. Od trenutka buđenja pa sve do ponovnog odlaska na počinak život nam nudi bezbroj prilika na kojima možemo biti zahvalni. Zahvalnost je umijeće življenja otvorenim srcem.

Svakodnevno izražavanje zahvalnosti pomaže nam da se fokusiramo na sadašnji trenutak i tako postaje jednim od najmoćnijih alata u kreiranju radosti, zdravlja, zadovoljstva, stabilnih veza, financijske sigurnosti, osobnog razvoja.

Dar slobodne volje kojeg smo dobili rođenjem omogućava nam da svjesno odabiremo osjećaje u svakom trenutku. Ukoliko svjesno odaberemo zahvalnost, naš pozitivan stav prema životu sve više jača.

Kako zahvalnost ponekad osjećamo samo spontano , korisno je početi vježbati njeno izražavanje tako da je možemo osjećati svjesno i često. To se na početku može činiti malo neprirodnim ili zamornim, ali ubrzo postaje veoma zabavna i prekrasna dnevna rutina. Istraživanja su pokazala kako ljudi koji povećavaju nivo zahvalnosti uživaju mnogo više koristi nego oni koji to ne rade. Ovo su samo neke od pozitivnih strana svakodnevnog izražavanja zahvalnosti:

– U trenu izaziva lavinu pozitivnih osjećaja i na taj način povećava nivo energije

– Pruža osjećaj bliskosti prema obitelji i prijateljima

– Izvrsno djeluje na psihičko zdravlje (osobe koje svakodnevno izražavaju zahvalnost su manje sklone depresiji i stresu)

– Lakše se podnose „teška“ vremena

Jedna od najvećih koristi iskazivanja zahvalnosti jest kreiranje života kakav oduvijek želimo. Univerzalan zakon tvrdi da „slično privlači slično“: Zbog tog zakona u svoj život prizivamo iskustva o kojima stalno razmišljamo. Ukoliko nam je pažnja usmjerena na sve što blagoslivlja i čini naš život sretnim, nepobitna je činjenica da ćemo dobiti još više upravo tih stvari odnosno iskustva.

Zaključak je veoma jednostavan-što više iskazujemo zahvalnost, snažnije privlačimo stvari, ljude i događaje na kojima možemo biti zahvalni. Stoga, zašto ne početi svaki dan zbrajati bogatstvo koje već posjedujemo?

Slijede neki od najljepših citata o zahvalnosti za koje sam uvjerena da će vas motivirati:

„Ako zbrajate svu svoju imovinu, uvijek prikazujete profit.“Robert Quillen

Uživajte u malim stvarima jer ako se jednog dana okrenete unatrag, možda uočite da su to zapravo bile velike stvari.“ Robert Brault

„Kad sam počeo zbrajati svoje blagoslove, cijeli mi se život preokrenuo.“ Willie Nelson

„Budimo zahvalni! Ako danas nismo naučili mnogo, barem smo naučili malo.. ako nismo naučili malo, barem se nismo razboljeli… ako smo se razboljeli barem nismo umrli; tako da budimo zahvalni.“ Buddha

„ Nemoguće se osjećati zahvalno i depresivno u isto vrijeme.“ Naomi Williams

„Zahvalnost je sjećanje srca“ francuska narodna izreka

Na čemu ste vi danas zahvalni?

Slobodno ostavite komentar

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!