Sreća je u malim stvarima

sreća-je-u malim-stvarima

“Uspjeh nije ključan za sreću. Sreća je ključna za uspjeh.” (Albert Schweitzer)

 

Možda se pitate zašto nam stariji uvijek govore: “Sreća je u malim stvarima.”

Već stotinama godina traži se odgovor na pitanje kako biti sretan i što je uopće sreća. Često se sreća povezuje sa slavom, bogatstvom, ljepotom. No da li je to uistinu tako?

Sumnjam.

Uistinu, sreća je u malim stvarima.

Ali zašto?

Iako su znanstvenici otkrili da naše okružje i geni djeluju na određeni stupanj sreće koju osjećamo, ona najviše ovisi o našem djelovanju i izborima. Možda ne možemo kontrolirati sve što nam se događa, ali imamo tu moć da možemo uvijek odabrati kako ćemo se osjećati.

 

“Ključ sreće je u tome da znamo kako uvijek imamo moć odbarati što ćemo prihvatiti, a što ćemo otpustiti.” (Dodinsky)

 

Drugim riječima, sreću možemo odabrati u svakom trenutku, bez obzira na okolnosti.

Svatko želi biti sretan, ali ako sreću tražimo u promocijama na poslu ( u redu je težiti osobnom razvoju, dapače) , odobravanju okoline ili recimo, novoj romantičnoj vezi , to nam može donijeti trenutni osjećaj sreće, ali onaj istinski i dugotrajni, teško.

Prema mojem mišljenju, sreća je u malim stvarima jer se od njih sastoji čitav život.

Zbog toga, evo nekoliko ideja koje vam mogu pomoći osjećati se sretnije i ispunjeno, a možete ih početi prakticirati odmah. Na dohvat su vam ruke.

 

1. Navedite barem jednu stvar koju volite kod sebe.

2. Svako jutro kada se probudite, recite si: „Danas će se dogoditi nešto prekrasno.“ I onda krenite u dan. Život će vas iznenaditi na načine koje ne možete ni zamisliti.

3. Riješite se stvari koje vam više ne trebaju.

4. Ispišite na papir svoje ciljeve i snove.

5. Slavite svoje uspjehe.

6. Ne uspoređujte se više s drugima. Svatko ima svoj vlastiti put, a i nikada ne znate sa sigurnošću kroz što druga osoba trenutno prolazi.

7. Nazovite staru prijateljicu/prijatelja s kojima se niste dugo čuli.

8. Odvojite svaki dan nekoliko trenutaka kako biste se zabavili.

9. Provedite neko vrijeme vani.

10. Čitajte i gledajte inspirativan sadržaj. Mediji su ionako prepuni negativnih vijesti od kojih nemate nikakve koristi, osim što vas proganjaju neko vrijeme.

11. Dopustite si da se osjećate tužno, bez ikakvog osjećaja krivnje što se osjećate tako. Isplačite se jer je plakanje zdravo. Važno je iz sebe ispustiti nakupljeni stres.

12. Provedite barem jedan dan, a da se ne žalite (usprkos kritičnim i negativnim ljudima oko vas, ne dopustite im da vas uvuku u svoje raspoloženje). Osjećaj je nevjerojatno dobar.

13. Prestanite tražiti odobrenje drugih ljudi. Vi ste glavni mislilac u svojoj glavi.

14. Smiješite se više. Evo dobre ideje, članak: “Priuštite si osmijeh svaki dan”

15. Zapisujte svakodnevno barem 3 stvari na kojima ste zahvalni.

16. Pomažite drugima bez da očekujete nešto zauzvrat. To je jedna od tajna istinske sreće. Neka vam pomogne ovaj članak s idejama za pomoć drugima:  Jedan od najboljih osjećaja na svijetu je znati da ste nekog usrećili.

 

Što vas usrećuje? Što biste dodali ovoj listi ideja? Vjerujete li da je zaista sreća u malim stvarima? Slobodno pišite u komentarima, veselim se!

 

Autorica članka: Tamara Preprović

Tamara već duži niz godina proučava duhovnost, osobni razoj, istražuje i primijenjuje na sebi tehnike pozitivne psihologije i metode samopomoći. Suosnivačica je internetske zajednice i bloga “Kako misliti pozitivno” preko kojeg motivira ljude na pozitivne promjene i poboljšanje kvalitete života općenito. Suosnivačica je internetske zajednice i bloga “Kako misliti pozitivno” preko kojeg motivira ljude na pozitivne promjene i poboljšanje kvalitete života općenito.

 

 

Slobodno ostavite komentar

komentara

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!