Zašto je opuštanje od napetosti toliko važno i kako se kvalitetno opustiti?


Vrijeme koje koristimo za odmor i opuštanje nije izgubljeno i uludo potrošeno kako mnogi misle. Ono je neophodno.

Za sretan i uspješan život potrebna je umna i tjelesna relaksacija. Um utječe na tijelo, a tijelo utječe na um. Raspoloženja nam se mijenjaju prema stanju u kojem se jedno od njih nalazi. Ako nam je um napet, tijelo ne može ispravno funkcionirati.

Isto tako, iscrpljeno i umorno tijelo utječe na um tako da on često ne može pravilno funkcionirati. Naše se tijelo tada bori protiv napetosti i to je razlog zašto postajemo nervozni, nestrpljivi, ljuti ili mrzovoljni.

Svakodnevnim uzimanjem slobodnog vremena za relaksaciju postajemo sretnije, zdravije i mentalno jače osobe. Ako ne naučimo kako suzbiti preveliku napetost, ona će nas jednostavno uništiti.  Na primjer, jesti bismo uvijek trebali u stanju opuštenosti jer postoji mogućnost da napetost izazove probleme s probavom, a s vremenom i razne bolesti.

“Napetost je ono što misliš da jesi. Opuštanje je ono što si zapravo.” (kineska poslovica)

 

 

Još jednom, vrijeme za odmor i opuštanje nije isključivo predviđeno za naše tijelo, već je potrebno i našem umu. Međutim, opuštanje je za mnoge ljude veoma teško zbog stalnih pritisaka s kojima se susreću.

Ipak, postoji rješenje.

Pošto je kvalitetno opuštanje doista umijeće, ono se usavršava svakodnevnim vježbanjem. Evo nekoliko ideja koje vam mogu pomoću u opuštanju:

Znanstvenici su raznim istraživanjima došli do zaključka kako smijeh, premda i prisilan, smanjuje napetosti koje uništavaju naše zdravlje i jačaju svaki organ u ljudskom tijelu. Smijeh je zaista najbolji lijek za dug i sretan život. Okrijepite se razonodom koja će u vama potaknuti oduševljenje i spriječiti pojavu depresivnih uspomena.

Uvijek je bolje aktivno sudjelovati u nekom sportu ili rekreaciji nego biti pasivan promatrač. Stoga, sljedeći puta kada vas pozovu da sudjelujete u nekoj igri ili sportu premda na pola sata, odmah odgovorite potvrdno. Sigurno je za vaše tjelesno i mentalno zdravlje bolje sudjelovati u polusatnom igranju stolnog tenisa ( ili nekog drugog sporta) , nego dvosatnim promatranjem istog meča. Vježbe disanja također uklanjaju stres iz vašeg tijela.

Kada osjećate neku napetost, fokusirajte se na vaše disanje- duboki udah i još duži izdah. Mislite samo na disanje jer ćete tako zaustaviti misli zbog kojih se osjećate loše. To je jedan od najdjelotvornijih načina opuštanja jer vas vraća u SADA i OVDJE trenutak, a to je stanje u kojem ne postoje nikakvi problemi jer ne razmišljate o prošlosti i budućnosti. To je jedini trenutak kojeg imate.

 

Evo još nekoliko ideja za brzo opuštanje:

Prošećite 10-tak ili više minuta.
Tuširajte se naizmjenično toplom i hladnom vodom,
Istegnite se ( istezanje pospješuje eliminaciju stresa iz mišića).
Pogledajte neku komediju.
Slušajte glazbu po vašem ukusu ( slobodno i zapjevajte ).
Plešite.
Vozite bicikl.

Popričajte s dragim prijateljima.
Meditirajte ili smislite neki vaš poseban način.

Uglavnom, bitno je da svaki dan odvojite neko vrijeme za opuštanje. Odvojite i posvetite barem par minuta na dan svom fizičkom i mentalnom stanju. S vremenom ćete postati majstorima umijeća opuštanja što ima nesagledive pozitivne posljedice na kvalitetu života.

Slobodno podijelite u komentarima neke vaše ideje za svakodnevno opuštanje.

Dijeljenje je brižnost prema drugima,možete podijeliti ovaj članak na:

Slobodno ostavite komentar

komentara

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)