Zašto je opuštanje od napetosti toliko važno i kako se kvalitetno opustiti?

opuštanje-od napetosti


Opuštanje od napetosti i vrijeme koje koristimo za odmor nije izgubljeno i uludo potrošeno kako mnogi misle. Ono je neophodno.

Za sretan i uspješan život potrebna je umna i tjelesna relaksacija. Um utječe na tijelo, a tijelo utječe na um. Raspoloženja nam se mijenjaju prema stanju u kojem se jedno od njih nalazi. Ako nam je um napet, tijelo ne može ispravno funkcionirati.

Isto tako, iscrpljeno i umorno tijelo utječe na um tako da on često ne može pravilno funkcionirati. Naše se tijelo tada bori protiv napetosti i to je razlog zašto postajemo nervozni, nestrpljivi, ljuti ili mrzovoljni.

Svakodnevnim uzimanjem slobodnog vremena za relaksaciju postajemo sretnije, zdravije i mentalno jače osobe. Ako ne naučimo kako suzbiti preveliku napetost, ona će nas jednostavno uništiti.  Na primjer, jesti bismo uvijek trebali u stanju opuštenosti jer postoji mogućnost da napetost izazove probleme s probavom, a s vremenom i razne bolesti.

 

“Napetost je ono što misliš da jesi. Opuštanje je ono što si zapravo.” (kineska poslovica)

 

opuštanje-od-napetosti-kako-misliti-pozitivno

 

Još jednom, opuštanje od napetosti  nije isključivo predviđeno za naše tijelo, već je potrebno i našem umu. Međutim, opuštanje od napetosti je za mnoge ljude teško izvedivo zbog stalnih pritisaka s kojima se susreću.

Ipak, postoji rješenje.

Pošto je kvalitetno opuštanje doista umijeće, ono se usavršava svakodnevnim vježbanjem.

Evo nekoliko ideja koje vam mogu pomoću u opuštanju:

 

Smijeh kao lijek za opuštanje od napetosti.

Znanstvenici su raznim istraživanjima došli do zaključka kako smijeh, premda i prisilan, smanjuje napetost. Smijeh je zaista najbolji lijek za dug i sretan život. Okrijepite se razonodom koja će u vama potaknuti oduševljenje i spriječiti pojavu depresivnih uspomena.

 

Sport i tjelovježba idealni su za opuštanje od napetosti.

Uvijek je bolje aktivno sudjelovati u nekom sportu ili rekreaciji nego biti pasivan promatrač. Stoga, sljedeći puta kada vas pozovu da sudjelujete u nekoj igri ili sportu, premda na pola sata, odmah odgovorite potvrdno. Sigurno je za vaše tjelesno i mentalno zdravlje bolje sudjelovati u polusatnom igranju stolnog tenisa ( ili nekog drugog sporta) , nego dvosatnim promatranjem istog meča.

 

Vježbe disanja također uklanjaju stres iz vašeg tijela.

Kada osjećate neku napetost, fokusirajte se na vaše disanje- duboki udah i još duži izdah. Mislite samo na disanje jer ćete tako zaustaviti misli zbog kojih se osjećate loše. To je jedan od najdjelotvornijih načina opuštanja jer vas vraća u SADA i OVDJE trenutak.  Stanje SADA i OVDJE je stanje u kojem ne postoje nikakvi problemi jer ne razmišljate o prošlosti i budućnosti. To je jedini trenutak kojeg imate.

 

Evo još nekoliko ideja za opuštanje od napetosti:opuštanje-od napetosti-kako-misliti-pozitivno

Prošećite 10-tak ili više minuta.

Tuširajte se naizmjenično toplom i hladnom vodom.

Istegnite se ( istezanje pospješuje eliminaciju stresa iz mišića).

Pogledajte neku komediju.
Slušajte glazbu po vašem ukusu

( slobodno i zapjevajte ).

Plešite.

Vozite bicikl.

Popričajte s dragim prijateljima.

Meditirajte. Poslušajte vođenu meditaciju za opuštanje.

 

Zaljučak

Veoma je važno svaki dan odvojiti neko vrijeme za opuštanje. Odvojite i posvetite barem par minuta na dan svom fizičkom i mentalnom stanju. S vremenom ćete postati majstorima umijeća opuštanja što ima nesagledive pozitivne posljedice na kvalitetu života.

 

Slobodno podijelite u komentarima neke vaše ideje za svakodnevno opuštanje. Rado čitam vaše komentare i učim od vas.

 

autor članka: Tamara Preprović

 Tamara već duži niz godina proučava duhovnost,istražuje i primijenjuje tehnike pozitivne psihologije i metode samorazvoja te samopomoći. Poduzetnica je i suosnivačica internetske zajednice i bloga “Kako misliti pozitivno” preko kojeg motivira ljude na pozitivne promjene i poboljšanje kvalitete života općenito. 

 

Slobodno ostavite komentar

komentara

error

Uživate u člancima? Slobodno proširite glas o njima:)

error: Content is protected !!